16 Aralık 2011 Cuma

rise of the planet of the apes

"Cesar is home". Film hakkında söylenecek söz bu olmalı. 2011 yapımı ve yönetmenliğini Rupert Wyatt'ın yaptığı bilim-kurgu filmi, sonuç bölümüyle insanlığa büyük bir ders veriyor. Hatta bu dersi bazı eleştirmenler kaldıramamış, filme büyük eleştiriler yağmış.


Film, insanların doğayı tüketmesini çok güzel irdelemiş. filmin sonunda "ceasar, is home." cümlesi tüm filmin hikayesini anlatıyor zaten. İnsanlık, tarihi boyunca doğayı tüketerek yeni yerler keşfedip, yeni yerlere göç etmiştir. ve özellikle bazı din ve felsefeler ışığında doğayı, insan için yaratılmış bir nimet olarak görerek harcamaya kalkışmıştır. günümüzde de bu hala sürüyor. bu sebepten ötürü, hayvanların yaşam alanlarını yok etmiş, ya da onları yaşam alanlarından koparmışlardır. belki maymun veya soyu tükenen bir hayvan uç nokta olarak gelebilir ama evinde bir kedi besleyen insan bile bu suça ortak. hatta her insan bu suça ortak.

insan, bencilliğiyle tüm doğayı kendi için kullanmaya devam ediyor. mesela doğduğum evde, süs eşya niyetine muhabbet kuşu vardı. ne alakaysa. ve birçok insan çok sevdiği için hayvan besliyor evinde. aslında hayvanı sevmiyor, sevdiği başka bir şey. kendimden örnek vermek gerekirse, köpeği sevdiğim için değil, köpeği eğitmekten ve yetiştirmekten haz duyacağım için köpek beslemek istiyorum. ama gel gelelim ki, bunu yapmamak için tutuyorum kendimi.

maymunlar cehennemi, tam da bu noktaya parmak basmış. çok güzel de anlatmış konuyu. doğa, sadece insanlar için yok. bütün varlıklar için. ve onların varlıklarını yok etmeye başlayıp, doğaya inat koştuğumuz sürece, doğa bizden hesabını soracaktır. bu belki maymunların veya başka bir canlı topluluğunun insanlardan hesap sorması olmayabilir. bugün, küresel ısınma denilen şey zaten insandan hesap sormakta. japonya'daki tsunami örneği, amerika'daki kasırgalar ve türkiye'de çıkan çeşitli hastalıklar, hortumlar vesaireler. doğayı katleden insanlar, birgün bunun bedelini ödüyorlar.

"The Age of Stupid" belgeselini hatırlarsak, insanlığın kendi soyunu nasıl tükettiğini gayet iyi anlarız. Hatta oradan bir monolog paylaşayım; "kendi kendini yok eden ilk canlı çeşidi biz olmayacağız. ama bizi digerlerinden farklı kılan özellik bunu bilerek yapan ilk cins olmamız. ve bizim için ne diyorlar? kendime sürekli bunu sorup duruyorum. şansımız varken neden kendimizi kurtaramadık? cevap bir sekilde kendimizi kurtarmaya deger bulmamamiz mı?"

Doğada yapılan her şeyin bir etkisi bulunmaktadır. Ve o etkiyi insanlık fazlasıyla yaşamaya başlamıştır. Film bu etkiyi, maymunlar üzerinden göstermiş ancak bunu yorumlayarak başta küresel ısınma olmak üzere, çevre sorunlarına yorabiliriz. Ve tıpkı filmdeki gibi, doğa bir gün insanlardan hesabını soracaktır.

ve tekrardan "ceasar is home."

filmin görüntü kalitesi ve kamera açıları da müthiş. hele o maymunların jest ve mimikleri müthişti. 10 numara film olmuş. izlemeyenler, kaçırmasın bu filmi.

0 yorum:

Yorum Gönder